Slaveri-fri sjokolade

Her på Sjokoladesmaking.no er vi ikke bare opptatt av smak, men også av at sjokoladene som vi selger og promoterer skal være laget ved etisk og bærekraftig kakaoproduksjon, og spesielt uten bruk av barnearbeidere under tvang og slaveri.

Grunnen til dette er at mye av verdens kakaodyrking dessverre foregår ved bruk av slikt slaveri, hvor både barn og voksne arbeider under tvang og dårlige forhold på store kakaoplantasjer. Dette er et spesielt stort problem i Vest-Afrika, og særlig i landene Elfenbenskysten og Ghana som står for 60-70% av verdensproduksjonen av kakao, hvorav det meste er smakløs bulk-kakao av billigste type. Det meste av den vanlige butikksjokoladen som selges i Norge er laget med slik bulk-kakao fra Vest-Afrika. Denne kakaoen kjøpes stort sett via mellommenn på en kakaobørs som gjør at detaljert opprinnelse ikke er mulig å spore for slik kakao, og dermed kan man ikke vite hvilke gårder kakaoen kommer fra eller om den er dyrket med slavearbeid. Fordi det er slik kakao som brukes til butikksjokolader i Norge kan vi med høy sikkerhet si at det meste av norsk sjokolade inneholder kakao som er laget av barneslaver i Vest-Afrika, noe både Freia, Nidar og Norske Sjokoladefabrikkers Forening har måttet innrømme ved flere anledninger.

Hva med sertifiserte sjokolader?

Det finnes en rekke organisasjoner som jobber for å bedre arbeidsforholdene blant kakaoarbeidere, hvor FairTrade kanskje er den mest kjente. Ved å kjøpe FairTrade-sertifisert sjokolade er man i stor grad sikret at kakaoen er produsert under trygge arbeidsforhold og at bøndene får høyere pris for sine avlinger, men dessverre gjør kostnaden for selve sertifiseringsprosessen og de årlige avgiftene at mange kakaobønder sitter igjen med mye mindre penger for å dyrke sertifisert kakao enn de ville gjort ved å selge usertifisert kakao på det åpne markedet, og har dermed ingen mulighet til å arbeide seg ut av den ofte bunnløse fattigdommen de lever i. Pengene de bruker på sertifiseringer går istedenfor via FairTrade til deres ansatte på vestlige kontorer, framfor å komme til gode de underbetalte kakaobøndene som virkelig trenger pengene, så slike sertifiseringer er altså ingen fullgod løsning.

De store sjokoladeprodusentene ønsker selvfølgelig å kjøpe seg fri fra dårlig omtale og slaverianklager ved å sertifisere sine sjokolader, men kriteriene for FairTrade er såpasse strenge at disse ville blitt for dyre å innføre for all kakao som de kjøper. Løsningen har derfor blitt at de store merkene har tatt i bruk sertifiseringer som er tilpasset deres behov uten å medføre for store kostnader. Rainforest Alliance som Freia bruker er en slik sertifisering som har fokus på bærekraftig og økologisk produksjon, men som ikke har noen krav knyttet til arbeidsforhold eller slaveri. UTZ er et annet mye brukt alternativ hos blant annet Nidar, og mens disse riktignok jobber for bedre arbeidsforhold har sertifiseringen svært få reelle krav til hva dette faktisk skal medføre for arbeiderne på kakaoplantasjer. Det største problemet med begge disse sertifiseringene er allikevel at de kan benyttes av selskaper og i produkter hvor kun en liten andel av råvarene faktisk er sertifiserte, så disse merkene gir altså ingen garantier for at noe av kakaoen i sjokoladen din er dyrket uten slavearbeid.

For å bøte på de manglende kriteriene i sertifiseringene gir sjokoladegigantene også store penger til inititativer som skal gjennomføre forskjellige tiltak for å bedre arbeidsforhold og tilrettelegge for skolegang i Vest-Afrika, dette gjelder for eksempel Cocoa Life fra Mondelez og den bredere International Cocoa Initative. Dessverre har det gjentatte ganger vist seg at tiltakene blir underfinansiert, aldri fullføres, eller ikke påbegynnes i det hele tatt. Freia har for eksempel gjennom sin eier Mondelez og deres initiativ Cocoa Life påtatt seg å informere publikum og forbrukere om problemstillingene knyttet til barnearbeid og slaveri i kakaoproduksjon, men når var sist du så informasjon fra Freia om dette?

Den vanskelige løsningen

Den beste måten å sikre seg slaveri-fri sjokolade er å kun kjøpe sjokolade som er laget med direktehandlet kakao av produsenter som tar et tydelig etisk standpunkt. Dessverre er det ennå ikke etablert noen gode og lettvinte oversikter eller merker man kan se etter for å forsikre seg om dette som forbruker, men Direct Cocoa er en ny organisasjon som prøver å bøte på dette. Inntil denne ordningen blir vanlig er det derimot best å minimere støtten til kakaoslaveri ved å begrense seg til å kjøpe opprinnelsessjokolade fra andre steder enn Vest-Afrika, eller å kun kjøpe sjokolade fra produsenter som direktehandler kakao fra disse områdene og på denne måten kan gå god for arbeidsforholdene på stedet.

Tilgangen på slik opprinnelsessjokolade er dessverre svært begrenset i Norge, men for at forbrukere ihvertfall skal ha et mulighet til å velge noe bedre så etterstreber vi at alle sjokoladene vi selger i vår nettbutikk her på Sjokoladesmaking.no skal være laget med direktehandlet eller slaveri-fri kakao.

Mer informasjon

Ønsker du vite mer om bruken av slaveri og hvordan de store selskapene aktivt unngår å gjøre noe med problemet?

Da kan vi anbefale å se de danske dokumentarene The Dark Side of Chocolate (2010) og Shady Chocolate (2012), samt CNN dokumentaren Cocoa-nomics (2014). For en mer positiv vri på det hele er også dokumentaren Nothing Like Chocolate (2013) om Mott Green og Grenada Chocolate Company en visjon for hvordan etisk sjokoladeproduksjon virkelig bør håndteres.

 

2 hendelser på “Slaveri-fri sjokolade”

  1. Hei, jeg er engasjert i slaveri- fri skjokolade.

    Kan jeg trygg kjøpe Nidar sjokolade. Jeg har boikottet all type sjokolade i Norge men hørt sist at Nidar nå har 100% garanti for å ikke benytte barnearbeid? Kan dette stemme?

    1. Hei Daniela.
      Jeg har ikke hørt noe om noen slik garanti, og Nidar skriver heller ikke noe om dette på sine egne nettsider.
      Det Nidar derimot har endret er at de har sluttet å bruke sjokolade som ikke er basert på UTZ-sertifisert kakao. Dette betyr at sjokoladen fra Nidar er mindre etisk problematisk enn den pleide å være, men det er dessverre ingen garanti for at sjokoladen er barnearbeids eller slaveri-fri rett og slett på grunn av omfanget av problemet i Vest Afrika. UTZ jobber allikevel med disse problemstillingene, og har blant annet i sine regler at de ikke sertifiserer gårder hvor de identfiserer bruk av barnearbeid eller slaveri.
      Du kan lese mer om dette på UTZ sine infosider om barnearbeid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.