Kjente produsenter av kvalitetssjokolade
Blant mangfoldet av sjokoladeprodusenter verden over er det ikke alltid så greit å finne fram til de virkelige godbitene. Her finner du derfor en oversikt over de mest anerkjente sjokolademerkene som bruker aromatiske kakaobønner til å lage fin mørk sjokolade.
Listen inneholder kun bean-to-bar produsenter som lager sin egen sjokolade fra kakaobønner. Rene chocolatier-merker som bruker koverture fra de opplistede eller andre sjokoladeprodusenter er ikke med i oversikten.
De store og mest anerkjente merkene
Valrhona (Frankrike)
Valrhona er den største og mest kjente produsenten av fin sjokolade og kvalitetscoverture i verden. Valrhona la med sin Grand Cru sjokolade grunnlaget for sjokolade-renessansen vi nå opplever og er de første som begynte å selge årgangssjokolade, så man kan si at fin sjokolade starter med Valrhona. I Norge fås Valrhona kjøpt i vår nettbutikk samt på en rekke kafeer og spesialbutikker og hos de fleste av butikkene til Ultra og Meny. Valrhona er også svært mye brukt som koverture blant norske konfektmakere og konditorer. Det er spesielt Grand Cru serien med “single origin”-sjokolader som er verdt å legge merke til.
http://www.valrhona.com/
Michel Cluizel (Frankrike)
Om man skal ett skritt videre i fin sjokolade er det Michel Cluizel som gjelder. Med svært delikate “single plantation”-plater fra forskjellige deler av verden og den spesielle munnfølelsen som gis av å ikke benytte lecithin i sjokoladene gir disse en helt ny opplevelse. Ved siden av vår nettbutikk kan platene kjøpes hos Stockfleths og enkelte andre delikatesseforretninger og kaféer.
http://www.cluizel.com/
Bonnat (Frankrike)
The Grand Old Man i fin sjokolade som har holdt på siden lenge før begrepet i det hele tatt var påtenkt, stiftet i 1884. Sjokoladene inneholder verken lecithin eller vanilje, noe som gir en spesiell smaksopplevelse Bonnat kaller ‘the rustic edge’. Platene er kun tilgjengelig med 75% kakaoinnhold da Bonnat anser dette for å være den optimale kakaomengden, kun med unntak av en 100% plate og noen få 65% mørke melkesjokolader. Merket er ikke tilgjengelig i Norge, men man kan iblant finne et begrenset utvalg på butikker i Sverge.
http://www.bonnat-chocolatier.com/
Pralus (Frankrike)
Om man vil reise verden rundt i fin sjokolade og samtidig er glad i kraftige smaker og hardt røstet sjokolade er Pralus et godt sted å starte. Med et utrolig utvalg av opprinnelsessjokolader vil man finne smaker fra alle verdenshjørner her. Også Pralus lager kun sjokolader med 75% kakaoinnhold, igjen med unntak av en helt ren plate, Le 100%. Pralus er ikke tilgjengelig i Norge.
http://www.chocolats-pralus.com/
Amedei (Italia)
Kanskje den aller beste sjokoladen man får tak i. Amedei skapte seg raskt et navn blant de aller beste sjokoladene og med sin håndnummererte Porcelana regnes de som produsentene av den dyreste ordinært tilgjengelige sjokoladen. Deres sjokoladeutvalg tilbyr nesten alt man kan ønske fra fin mørk sjokolade og noen av platene kan fås i vår nettbutikk!
http://www.amedei.it/
Domori (Italia)
For en kraftigere smaksopplevelse enn de delikate tonene fra Amedei kan Domori anbefales på det sterkeste. Med et spennende utvalg Criollo-sjokolader og i tillegg innovative smaker er de vel verdt å merke seg.
http://www.domori.com/
Pierre Marcolini (Belgia)
Selv om Belgia egentlig er kjent for sitt brede utvalg av konfekt er det også her sjokoladeprodusenter i verdensklasse. Pierre Marcolinis eksepsjonelt stilfulle butikker er verdt et besøk bare for opplevelsen, og det utrolige utvalget av limited edition sjokolader fra spesielle steder over hele verden gir muligheten til å få noen helt unike opplevelser for de som er glade i kremet sjokolade med ekstra mye kakaosmør.
http://www.marcolini.be/
Cacao Sampaka (Spania)
Den spanske storprodusenten Chocovic lager ikke mange konsumentprodukter på egenhånd, men gjennom Cacao Sampaka-kjeden av kakaomarkeder over hele Spania tilbys et utrolig utvalg av innovativ konfekt i tillegg til flere unike opprinnelsessjokolader.
http://www.cacaosampaka.com/
Zotter (Østerrike)
For de som ønsker en liten klype salt i sjokoladen eller er ekstra eksperimentelle er østerriske Zotter det merket man skal gå til. Blant sine flere hundre spesielle smakskombinasjoner kan enhver finne sin favoritt, og den rene sjokoladen i Labooko-serien er av svært høy kvalitet.
http://www.zotter.at/